Д-р Хубенова: Епидуралният катетър е добър избор за анестезия независимо от типа раждане

 

„Колко ще боли?” е един от най-често срещаните въпроси на пациент към акушер-гинеколог, както и основна причина за ескалиращ стрес с напредването на бременността. Добър отговор на този въпрос дава добрият анестезиолог. В „Свети Лазар” това е д-р Петя Хубенова, чийто професионален път минава през Многопрофилна болница Биша-Клод Бернар в Париж и преподавателско място в катедрата по Анестезиология и интензивно лечение в Медицински университет-София.

Д-р Хубенова, какво представлява епидуралната анестезия?
Това е вид анестетична техника, при която през поставен катетър в епидуралното пространство се подават медикаменти. Така се създават условия за извършване на операция в долната част на тялото – в областта на ниската част на корема и краката. Епидуралният катетър се поставя от анестезиолог в областта на кръста под въздействието на локално обезболяване. Дозата на подаваните медикаменти определя дълбочината на „приспиване“ на усещанията, от където идва разликата между епидурална анестезия и аналгезия. От гръцки език анестезия означава „без усещания“, а аналгезия – „без болка“. 

Каква е разликата между епидурална анестезия и епидурален катетър?
Епидурална анестезия е видът анестетична техника, докато епидуралният катетър е средството, чрез което медикаментите достигат тялото. Това е вид буферно пространство. Необходимо е време медикаментите да преминат през обвивките и да въздействат на нервните влакна. За това ефектът на обезболяване настъпва 6-7 минути след първоначалното поставяне на дозата. 

Какви са плюсовете на епидуралното обезболяване по време на нормално раждане?
Епидуралната аналгезия е начин за обезболяване на нормалното раждане. Болката от контракциите на матката и разтягането на тъканите при избутването на бебето през родовите пътища понякога водят до пълно изтощение на майката. Чрез поставянето на епидурален катетър може да се постигне потискане на болката като се приложи ниска доза обезболяващи средства. Жената продължава да усеща контракциите, но те не са толкова болезнени. Това й дава възможност да преодолее умората, да придобие нужните сили за естественото раждане на нейното дете.

Как протича възстановителният период с епидурален катетър?
Наличието на епидурален катетър дава възможност да се прилага продължително време ниска доза обезболяващи медикаменти. По този начин организмът се възстановява по-лесно. Пациентката не изпитва болка и може рано да започне да се раздвижва, броени часове след  операцията. Наличието на слаба болка, която пациентката казва, че изпитва, в този случай лесно може да се повлияе с увеличаване на дозата на обезболяващите през епидуралния катетър или комбиниране с ефекта на венозни обезболяващи.

Какво бихте посъветвали бременните за използването на анестезията при раждането?
Препоръчвам им поставянето на епидурален катетър. Така тези, които раждат вагинално, постигат облекчаване на болезнените контракции и силните усещания от напъните. При жените, на които се налага преминаване от естествено раждане към оперативно, епидуралния катетър осигурява необходимите условия за секциото. След това майката чувства покой, а ранното раздвижване е възможно без усещане за силна болка. По този начин намалява необходимостта от прилагане на други средства за обезболяване. Често наличието на епидурална аналгезия след секцио създава усещане за удовлетвореност. Майката може рано да поеме новороденото в обятията си и да го дари с усмивка и радост от тяхната първа среща.